Årsrapport 2020: Fuld fart på it-projekter i Københavns Kommune

COVID-19-pandemien kunne heldigvis ikke stoppe it-projekterne i KK. Det viser IT-projektrådets årsrapport for 2020, der omtaler de 11 store it-projekter, som blev vurderet i det forløbne år.

Et travlt, men godt år

I 2020 har IT-projektrådet undersøgt, vurderet og vejledt i alt 11 it-projekter, hvilket er ny rekord for risikovurderinger på et år. Og tendensen ser ud til at fortsætte, for IT-projektrådet har i første halvår af 2021 allerede gennemført 9 risikovurderinger.

Derudover får IT-projektrådet igen i år meget positive tilbagemeldinger på de gennemførte risikovurderinger. Alle projektejende forvaltninger meddeler, at rådets rådgivning har bidraget positivt til projekterne. Heraf mener 83%, at anbefalinger har bidraget aktivt til risikohåndteringen og 66% er enige i, at ressource- og tidsforbrug modsvarer værdien af risikovurderingen.

Hvor trykker skoen i it-projekterne?

Igen i år tegner der sig et billede af, at der er nogle forbedringspotentialer, der er fælles for it-projekterne på tværs af forvaltningerne.

I tråd med tidligere år er det grundlæggende projekthåndværk i form af tilrettelæggelsen af projekterne, udarbejdelse af tidsplaner og styring af projektets delleverancer fremhævet som et forbedringspotentiale for it-projekter i Københavns Kommune:

”Det er et enigt IT-projektråd som vurderer, at der generelt gerne skal være et større fokus på projekthåndværket som disciplin. Derfor kan vi også kun glæde os over, at der lige nu bliver arbejdet på en fælles it-projektmodel til Københavns Kommune,” fortæller formand for IT-projektrådet og administrerende direktør i Socialforvaltningen, Mikkel Boje.

Derudover fylder organisatorisk implementering, der omfatter at sikre, at it-løsningen bliver brugt i dagligdagen og projektets gevinster dermed hentes, i anbefalingerne til projekter. 10 ud af 11 projekter får anbefalinger til organisatorisk implementering, og det er også et emne, der efterspørges mere viden om blandt projektledere. Derfor bliver temaet for IT-projektrådets årlige konference Projektlederdagen i 2021 netop organisatorisk implementering for at kunne understøtte den efterspørgsel.

Hvis du er mere nysgerrig på IT-projektrådets arbejde, er der ingen vej udenom – du må læse årsrapporten for 2020.

Om årsrapporten

IT-projektrådets årsrapport er til alle ledere og medarbejdere, der arbejder med it-projekter i Københavns Kommune. Formålet med rapporten er at dele viden fra IT-projektrådets møde med de største projekter i kommunen.

Hent årsrapporten

Hvad er IT-projektrådet?

Efterspørgslen efter digitalisering stiger, samtidig med at kompleksiteten i digitaliseringsprojekterne øges. Derfor har Københavns Kommune et IT-projektråd, som hjælper de største digitaliseringsprojekter og -programmer sikkert i mål. Siden 2014 har IT-projektrådet minimeret risici i en stor portefølje af digitaliseringsprojekter i Københavns Kommune. IT-projektrådet arbejder for at realisere større gevinster i digitaliseringsprojekter og for at dele viden og erfaringer fra projekterne på tværs af kommunen.

København Kommunes IT-projektråd er sammensat af ledere fra både det offentlige og det private erhvervsliv. I risikovurderingen af it-projekter deltager også repræsentanter fra IT-projektrådets vurderingskorps, som består af rutinerede projektledere, it-arkitekter, test managere og økonomer. Alle medlemmer har erfaring med at arbejde med store digitaliserings- og udviklingsprojekter. 

Hvad er en risikovurdering?

Siden 2014 har IT-projektrådet arbejdet for at realisere de forventede gevinster bag kommunens digitaliseringsprojekter og for at dele viden og erfaringer fra projekterne på tværs af kommunen. Det gør rådet ved at risikovurdere it-projekter tidligt i analysefasen, så der er god tid til at få gavn af rådets anbefalinger. Ved en risikovurdering får projektledelsen en vurdering af alle aspekter af it-projektet, fx økonomi, gevinstrealisering, tidsplan, interessenthåndtering og kommunikation.