Årsrapport 2021: Et styrket projekthåndværk

Det forløbne års it-projektvurderinger viser et anderledes billede af de typiske udfordringer i projekterne og peger på, at Københavns Kommune (KK) bevæger sig i den rigtige retning mod en overordnet professionalisering af de store it-projekter.

It-projektrådets medlemmer vurderer, at det grundlæggende projekthåndværk generelt er højnet i KK i løbet af det sidste års tid. Dette understøttes af fordelingen af det seneste års anbefalinger, hvor der ses et markant fald i kategorien 'projektets tilrettelæggelse', der både i 2020 og i alle andre år har ligget markant højere end de øvrige. Samtidig ses det, at kategorien 'slutbruger' og 'slutprodukt' er kommet mere i fokus. At øge inddragelsen af slutbrugere er det næste skridt i modenhedsrejsen, og man kan se dette skift som udtryk for, at kommunens største it-projekter nu har bedre styr på det grundlæggende og dermed kan arbejde med andre elementer.

Aktiviteter

Projektlederdagen, der er It-projektrådets største begivenhed, blev afholdt i november på Docken i Nordhavnen. Denne dag er en årligt tilbagevende konference for KK’s it-projektledere og andre i kommunen, der arbejder med digitalisering. Temaet og formålet var at belyse organisatorisk implementering, hvilket blev gjort igennem oplæg, en fælles workshop og networking – alt i alt en meget vellykket konference med stor opbakning og tilfredshed fra både deltagere og arrangører.

Hvad sker der i 2022?

I det kommende år vil It-projektrådet have særligt fokus at styrke ledelsen af it-projekter – et fokus, som afspejler sig i rådets nye arbejdsprogram. It-projektrådet vil fortsat støtte op om det gode projekthåndværk – derfor mener rådet også, at det er positivt, at KK har udarbejdet en ny fælles it-projektmodel.

Projektlederdagen afholdes den 2. november i år og bliver tilrettelagt indenfor temaet ledelse i tråd med rådets særlige fokus i år. Derudover planlægges der flere gå-hjem-møder med spændende oplæg, videndeling og mulighed for at netværke for projektledere, vurderingspersoner og andre med interesse for digitalisering i KK.

Om årsrapporten

It-projektrådets årsrapport er til alle ledere og medarbejdere, der arbejder med it-projekter i Københavns Kommune. Formålet med rapporten er at dele viden fra It-projektrådets møde med de største projekter i kommunen.

Hent årsrapporten

Hvad er It-projektrådet?

Efterspørgslen efter digitalisering stiger, samtidig med at kompleksiteten i digitaliseringsprojekterne øges. Derfor har Københavns Kommune et It-projektråd, som hjælper de største digitaliseringsprojekter og -programmer sikkert i mål. Siden 2014 har It-projektrådet minimeret risici i en stor portefølje af digitaliseringsprojekter i Københavns Kommune. It-projektrådet arbejder for at realisere større gevinster i digitaliseringsprojekter og for at dele viden og erfaringer fra projekterne på tværs af kommunen.

København Kommunes It-projektråd er sammensat af ledere fra både det offentlige og det private erhvervsliv. I risikovurderingen af it-projekter deltager også repræsentanter fra It-projektrådets vurderingskorps, som består af rutinerede projektledere, it-arkitekter, test managere og økonomer. Alle medlemmer har erfaring med at arbejde med store digitaliserings- og udviklingsprojekter.

Hvad er en it-projektvurdering?

Siden 2014 har It-projektrådet arbejdet for at realisere de forventede gevinster bag kommunens digitaliseringsprojekter og for at dele viden og erfaringer fra projekterne på tværs af kommunen. Det gør rådet ved at vurdere it-projekter tidligt i analysefasen, så der er god tid til at få gavn af rådets anbefalinger. Ved en projektvurdering får projektledelsen en vurdering af alle aspekter af it-projektet, fx økonomi, gevinstrealisering, tidsplan, interessenthåndtering og kommunikation.